Home » Helmplicht op snorfiets vanaf 1 januari 2023
helmplicht per 1 januari 2023

Helmplicht op snorfiets vanaf 1 januari 2023

Door De Beste Helm

Alle snorfietsers en eventuele passagiers moeten vanaf 1 januari 2023 verplicht een helm dragen. Het verstandig om je nu al te verdiepen in welke helm je nodig hebt en hoe je een goedgekeurde helm kunt herkennen.De verwachting is dat hiermee het aantal verkeersdoden en verkeersgewonden onder snorfietsers omlaag gaat. Een snorfiets mag maximaal 25 kilometer per uur rijden en is te herkennen aan een blauwe kentekenplaat. 

Hoe hoog is de boete?

Met ingang van 1 januari 2023 is het dragen van een goedgekeurde brom/motorfietshelm of een goedgekeurde speed-pedelec-helm op een snorfiets overal in Nederland wettelijk verplicht en kunt u een boete van  € 100 krijgen bij het niet dragen van een helm.

Wat is een goedgekeurde helm?

Een goedgekeurde brom/motorfietshelm is te herkennen aan een cirkel met de hoofletter E erin. Achter de E staat een cijfer, en elk cijfer staat voor een EU-land. In Nederland krijgen goedgekeurde helmen het cijfer 4. Een goedgekeurde speed-pedelec-helm is voorzien van een markering overeenkomstig NTA 8776:2016.

Is de Helmplicht ook voor elektrische snorscooter?

Ja voor zowel een elektrische snorscooter en en snorfiets is de helm plicht per 1 januari 2023

Is er ook een helmplicht voor e-bikes?

Nee, voor e-bikes en elektrische fietsen is er nog geen helmplicht. Hoewel deze met stevig doortrappen ook makkelijk boven de 25 kilometer per uur uitkomen. Echter raden wij aan om ook voor een e-bike of elektrische fiets op zijn minst een fietshelm te dragen voor je eigen veiligheid

Foto door Dio Alif Utomo

Deze post vind je misschien ook leuk