237
In Nederland is het niet verplicht om een fietshelm te dragen als u een pleziertochtje maakt. Als fietser in het verkeer ben je kwetsbaar bij een botsing of val, of dat ongeluk nou ontstaat door jezelf of een andere weggebruiker. De fietshelm is een makkelijke manier om ernstig letsel te voorkomen.
Facts & Figures over de fietshelm
- Draag je een fietshelm bij een botsing of val dan is de kans op ernstig hoofd- of hersenletsel 60% kleiner. Het risico op dodelijk hoofd- of hersenletsel is dan 70% kleiner.
- Als iedereen een fietshelm draagt, zijn er naar schatting 85 verkeersdoden en 2.500 ernstige verkeersgewonden minder per jaar
- Fietsers van jong tot oud zijn meer geneigd een helm te dragen als anderen – met name leeftijdsgenoten – dat ook doen
- In 2020 waren voor het eerst de meeste verkeersdoden fietsers: 229. Het hoogste aantal fietsslachtoffers in 25 jaar. Een derde hiervan bestond uit e-bikers.
- Een fietshelm met keurmerk (EN-1078 voor volwassenen en EN-1080 voor kinderen) is al te verkrijgen vanaf €14,99.
- 50-plussers hebben vaker een (enkelvoudig) fietsongeluk. Omdat zij lichamelijk kwetsbaarder zijn heeft een ongeluk ook grotere gevolgen.
- 70% van de ouders denkt ervoor te kunnen zorgen dat zijn/haar kind (1-12 jaar) een fietshelm draagt.
- 34% van de ouders heeft al een helm voor hun kind in huis. Bijvoorbeeld voor het fietsen, skiën of skeeleren.
- 83% van de ouders met een kind van 1-12 jaar voelt zich er verantwoordelijk voor dat zijn/haar kind veilig is op de fiets
Bron : Veilig verkeer Nederland
Foto van KBO Bike via Unsplash